Jodendeportaties 1942-1944


Het is een algemeen bekend gegeven dat in de bezettingsperiode van de opgepakte 140.000 (?) Joodse Nederlanders er 105.000 (?) niet zijn teruggekomen.

Maar het was niet alleen de perfecte ambtelijke en politionele organisatie die de bezetter in Nederland ten dienste heeft gestaan om tot dit fantastisch mooie resultaat te komen.

Toen de “Jodenjacht” goed en wel op gang kwam werden er treinen vol – in totaal 93 transporten, keurig geregistreerd, via Westerbork naar de Duitse werkkampen gestuurd.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2138337/Het-eerste-Jodentransport-vanuit-Westerbork

De familie van Anne Frank is het meest sprekende voorbeeld van hoe dat in zijn werk is gegaan. Het dagboek van het meisje Frank is uiteraard een ander verhaal en is afdoende afgeschoten door de Anne Frank Stichting zelf, omdat Otto Frank de rechten had verworven vanwege het feit dat hij een niet onaanzienlijke bijdrage aan het boek heeft geleverd. Overgeschreven of zelf bedacht, we zullen het nooit weten. De grens tussen feiten en fictie is vaag en zal ook wel vaag blijven.

De Jodendeportaties zijn met vereende krachten efficiënt georganiseerd door Duitsers, NSB’ers, Nederlandse politie en criminele elementen vermomd als Jodenjagers voor Kopgeld als de Colonne Heinecke, al of niet samen met verraadsters voor Kopgeld als Ans de Wit. Ook verhuisbedrijf A. Puls,  slimme “zakenlui” als Willem Endstra Sr. c.s. en niet te vergeten de van oorsprong Joodse Bank Lippmann Rosenthal met als medewerker de beroemde “verzetsjood” Mulisch, de vader van “Ik ben de eurloch zelve” – Harry met de Pijp Mulisch, goede vrind van die andere verzetsheld/deserteur met pijp.

mulisch4

Toen de laatste Jood was afgevoerd riep Paulientje de Ranitz – onder haar protserige verzetsnaam Wilhelmina van Nassau Oranje o.i.d. – van achter de slagroomtaart in Londen enthousiast de spoorwegstaking uit, gefinancierd door bankier van het verzet Walraven van Hall. Enthousiast, want deze deftige dame wilde “geen Joden in de achtertuin”. Treinen kwamen definitief tot stilstand, waardoor voedsel de Randsteden niet meer bereikte, en dientengevolge de Hongerwinter aan minstens 200.000 mensen het leven kostte. Collateral damage for the good of the many. Ondertussen werd het linkse verzet in opdracht van Londen zo goed als uitgeroeid, waarschijnlijk onder regie van de zwager van “oorlogspremier” Pieter Gerbrandy, Mr. Nico Sikkel, welke laatste na de oorlog consequent in verband is gebracht met de Velser Affaire. Foute politie ambtenaren die op communisten joegen. Jan Bonekamp was één van die verzetsstrijders die de dood vond, nadat hij een verrader-politieman om zeep had geholpen. Zijn lichaam is in het geheim in IJmuiden gecremeerd, waarna de urn met zijn as tot ver na de oorlog in de vensterbank van het kantoor van één van die foute politiefunctionarissen heeft staan prijken.

JanBonekamp

https://web.archive.org/web/20070602082511/http://home.quicknet.nl/qn/prive/eh.baalbergen/velisena/velsaff11mei01.html

Mr. Sikkel had uiteraard gedaan wat de opdracht was en is voor de zekerheid direct na de oorlog aangesteld als procureur-fiscaal in Amsterdam, waar hij in staat werd gesteld om zoveel mogelijk affaires met een luchtje onder het tapijt kon vegen. Waaronder de zogenoemde Velser Affaire en het eerste onderzoek naar de zaak Menten. Beide  affaires hadden raakvlakken met de verzetsdeserteur met pijp Zur Lippe B. Ook had hij, Mr. Sikkel belang bij het zoveel mogelijk afwentelen van de schuld van de Nederlanders aan het liquideren van de Jodenstand in dit land. Dat deed hij door (pas?) in 1947 de twee gewezen voorzitters van de Joodsche Raad te arresteren, de heren Asscher en Cohen.  Zie de krantenknipsels van Gerard de Boer:

https://gerard1945.wordpress.com/2018/02/11/de-arrestatie-van-abraham-asscher/

Die Mr. Nico Sikkel had wel een punt, hoe beroerd we het ook vinden om dat toe te geven..

Nederland staat er immers wereldwijd om bekend de bezetter zo efficiënt (gründlich & pünktlich) van dienst te zijn geweest, met als gevolg dat Joods Nederland zo goed als uitgeroeid is. Zonder de actieve hulp van de Joodsche Raad was dat nooit gelukt.

Maar dat wordt meestal vergeten in de treurige geschiedschrijving van de overwinnaar.

Dus bij dezen.

Advertenties

16 gedachtes over “Jodendeportaties 1942-1944

 1. Pingback: Jodendeportaties 1942 – 1944 – HERSTEL DE REPUBLIEK

 2. Niet te geloven. Ik dacht geabonneerd te zijn op een online krant die met een frisse blik de wereld inkijk. Maar als je de massale uitroeing van Joodse Nederlanders een fantastisch mooi resultaat noemt nee dan heb je geen frisse blik. Dan ben je je hart kwijtgeraakt. Die vraagtekens suggereren dat de aantallen onjuist zijn. Maar er wordt geen uitleg bij gegeven. Of het nu 10.000 of 100.000 mensen waren. 10.000 zou al erg genoeg zijn. Mensen zijn mensen! Het leven is een geschenk! ALs je feest viert omdat een volk bijna helemaal wordt uitgemoord dan heb je niet geleerd om van het leven te houden.

  Overigens staan er verder interessante ‘feiten’ in het artikel ( uiteraard, dat heb ik nu wel geleerd, bij deze krant zeker altijd een slag om de arm houden of dit ook echte feiten zijn.

  Like

  • Beste Doortje,
   je hebt er niet veel van begrepen. Daarom is je reactie ook redelijk “van de vlotte” en nogal oppervlakkig. Lees het nog eens, lees in andere artikelen waar we voor staan en probeer ondertussen ook even de door jou betwijfelde “feiten” te ontzenuwen als aperte leugens. Neem je tijd….
   De vraagtekens suggereren overigens alleen maar, dat het onmogelijk is dat het zulke mooie ronde getallen zijn geweest. Een mens is een mens, snap je? Ook al is het er maar één (1!).

   Liked by 2 people

 3. Mooi artikel. Ik zal wat aanvullingen maken. Niet alleen was het Nederlanders bij wet verboden om meer dan een week voedsel in huis te hebben via de hamsterwet van 24 juni 1939 (dus voor de oorlog), op aanwijzing van Henri Koot op 8 december 1944 werd de volledige voedselvoorraad in het Westen in beslag genomen en opgelegd op geheime bewaarplaatsen. Een van die geheime bewaarplaatsen blijkt achteraf het Bloemendaalse Wildhoef te zijn waar onze verzetsdeserteur Bernhard is geeindigd op zijn zegetocht door Nederland en precies naar dat Wildhoef houden ze dit jaar op 9 juni voor de tweede keer een optocht waarin de zegetocht van Bernhard wordt nagespeeld, die optocht heet Stormschool Memory March. In datzelfde Wildhoef werd in 1945 de Stormschool Bloemendaal gevestigd waar men getraind werd om de opiumregie in Indonesie te redden.

  Liked by 1 persoon

 4. Nog een aanvulling. November 1941 wordt J.H.A. (Jan) Gualthérie van Weezel benoemd als burgemeester van Westerbork. In februari 1944 komt burgemeester van Westerbork J.A.G. Gualthérie van Weezel om het leven bij een auto ongeluk en blijkt hij een broer te hebben J.H.A.K. (Jan) Gualthérie van Weezel. Deze J.H.A.K. Gualthérie van Weezel is de rechterhand van Sikkel en leider van de Binnenlandse Strijdkrachten in Velsen en komt hij bij het Korps Commandotroepen als commandant van de Stormschool Bloemendaal. Later is hij ook notaris en hoofdcommisaris van de politie in Den Haag.
  Zoon Hans was van 1977 tot 1992 lid van de Tweede Kamer. Zijn kleindochter, de journaliste Annemarie Gualthérie van Weezel, is sinds 12 juni 2010 getrouwd met Carlos de Bourbon de Parme, oudste zoon van Irene van Lippe-Biesterfeld.
  Hoe groot is de kans dat twee broers Jan heten?

  Like

  • Je kunt je niet beroepen op de “Vrijheid van meningsuiting clausule” van de Duitse grondwet, mocht je de behoefte hebben de holocaust (door Elie Wiesel uitgevonden terminologie) te ontkennen of bagatelliseren. De waarheid in deze is dus wettelijk beschermd.

   https://www.welt.de/politik/article3152593/So-regelt-Deutschland-das-Leugnen-des-Holocaust.html

   Het ontkennen van de holocaust staat gelijk met het verstoren van de openbare orde en kan tot 5 jaar gevangenisstraf opleveren.

   Degenen die verhaaltjes verspreiden die naar nu blijkt helemaal niet waar zijn, zoals de extreem anti-semitische Joseph Hirt, worden niet strafrechterlijk vervo;gd wegens het verstoren van de rechtsorde. Het meten met twee maten is dus bij wet geregeld. Es lebe die Demokratie!

   Overigens:
   Deutschland heeft geen grondwet (Grundgesetz) maar een bezettingsregime (Verfassung). In dat regime is geregeld, dat ooit het Duitse volk de mogelijkheid krijgt over een grondwet te stemmen. Het is er nog niet van gekomen.

   Like

  • Ben zelf geen getuige, of er twijfel bij is kan ik me enigszins best wel voorstellen, als je kijkt hoe het wereldbeeld op de de dag van vandaag bepaald wordt liegt dat er echt niet om?

   Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s